Моят е на агнешко с булгур.
Много дълго време си мислих, че това е единственият начин да се готви булгур - в детската ми глава продукта се беше препокрил с ястието.
Това беше рецептата за празник на баба ми.
Тя се казваше Мария.
Дядо ми се казваше Иван.
Винаги са били пример за мен - винаги заедно, винаги част от едно цяло...
Баба ми е от едно много старо село, от околностите на нашият най-северен град - Силистра.
Селото има автентична носии и обичаи, музика и специфична кухня.
Никога няма да забравя, аромата на билки и огън в нейната кухня. Сгушен до печката, слушах истории от стари времена и отпивах от липовия чай, който къкреше цяла зима, в единия край на туча.
За кухнята и съм писал и друг път - http://mislizahraneneto.blogspot.com/2018/02/blog-post.html
Баба беше жена, която сутрин " запалваше" деня и вечер го " гасеше".
Тиха, кротка, но винаги знаеща какво да каже и какво трябва да се направи.
Имаше различни манджи - яхнии със сушени сливи, супи с ориз и киселец и много различни и непознати билки.
Когато трябваше да се посрещнат гости обаче, или да се готви за сбор, и особено за Великден, нямаше въпроси - винаги се готвеше агне с дробсърма с булгур, джоджен, девисил, както и пържени кюфтета и салата.
Агнешкото се печеше на пещ и се готвеше от всички жени в къщата.
Когато се пали пещ, идват и жени от други къщи, с техните тави, и всички се пекат заедно.
Това отнема 3-4 часа.
По обед, всички идват да си вземат тавите и бързат за техните си трапези.
Булгура е един от най-старите продукти, използвани от хората.
В пещерата Магурата е открита шепичка, в близост до огнище на хиляди години, т.е. по нашите земи той винаги се е използвал.
Повече за продукта
Деветнадесети век, ориза навлиза масово от Азия и го измества в периферията на нашата кухня.
В силистренско, обаче е останал в празничните рецепти.
В Евангелието е записано, че на Пасха, тайната вечеря, нашият Бог и неговите ученици са споделили празнична трапеза - агне с билки.
Спекулация би било да твърдя, че освен хляба и виното, са имали и булгур, но със сигурност продукта е бил разпространен и използван и в Юдея, от онези дни.
Моят Великден, винаги е бил сред много хора, с много борби с яйца, домашни козунаци и агнешко с булгур.
Вкуса на детството ми, е вкуса на Великден.
С радостната глъчка на многото близки.
Вкуса, който ги връща при мен...
Христос воскресе, скъпи мои!
Няма коментари:
Публикуване на коментар